سندرم یا نشانگان (syndrome)، مجموعه ای از صفات یا ناهنجاریهای قابل تشخیص است که تمایل دارند تا با هم رخ دهند و با یک بیماری خاص مرتبط هستند. سندرم در واقع مجموعه ای از صفات یا ویژگیهای متمایز است که در کنار هم قرار دارند.
پیدایش اصطلاح سندرم
اکثر سندرومها به نام پزشکی که اولین بار آنها را در افراد مشاهده کرد، نامگذاری شدهاند. به عنوان مثال، سندرم داون وضعیتی است که اولین بار توسط دکتر داون مورد توجه قرار گرفت. نوع مارفان وضعیتی است که اولین بار توسط دکتر مارفان مشاهده شد.
آیا سندرم با بیماری تفاوت دارد؟
بیماری یک وضعیت پزشکی بدن است که عملکرد طبیعی و فرآیندهای فیزیولوژیکی را مختل میکند. هر بیماری علائم و نشانههای خاص خود را دارد که به آن نسبت داده میشود
تفاوت اساسی بین این دو اصطلاح مربوط به علائمی است که ایجاد میکنند. یک بیماری را میتوان به عنوان یک وضعیت سلامتی تعریف کرد که دلیل مشخصی در پشت آن وجود دارد. با این حال، یک سندرم ممکن است تعدادی علائم را بدون علت قابل شناسایی ایجاد کند. سندرم به گروهی از علائم اشاره دارد، در حالی که بیماری به یک وضعیت ثابت اشاره دارد.
بیماری وضعیتی است که با 3 عامل اساسی مشخص میشود:
- یک علت بیولوژیکی ثابت در پشت این وضعیت
- گروه مشخصی از علائم
- تغییر مداوم در آناتومی به دلیل شرایط
سندرم هیچ یک از این ویژگیها را ندارد. حتی علائمی که وجود دارند، معمولاً سازگار نیستند و قطعاً به یک علت منفرد قابل ردیابی نمیباشند.
بیشتر بدانیم: اختلالات مغزی
علت ایجاد سندروم چیست ؟
سندرم ها می توانند با دلایل مختلفی ایجاد شوند. معمولا اصلی ترین و مهم ترین علت ایجاد سندروم در بدن یک فرد، مواردی همچون ژنتیک یا محیط زندگی می باشد. سندرم هایی همچون نشانگان داون به صورت مستقیم فقط به خاطر ژنتیک ایجاد می شوند. برای درک دلیل ایجاد نشانگان، افراد باید با پزشکان متخصص صحبت کنند. البته که سندرم ها گاهی اوقات به علت محیط زندگی هم در بدن فرد پدیدار می شوند.
چه تعداد سندرم وجود دارد؟
امروزه حداقل 12000 نوع مختلف شناخته شده است. تعداد قابل توجهی از آنها به نام پزشکان یا سایر افرادی که برای اولین بار آنها را کشف و شناسایی کردند، نامگذاری شدهاند. برخی دیگر به نام بیماری که در ابتدا با علائم مواجه شده است، نامگذاری شدهاند.
انواع سندرمها را می توان به صورت توصیفی بر اساس علائم یا علت زمینهای نام برد. معمولاً افرادی که این سندرمها را توصیف میکنند، هیچ ایده ای از علت ایجاد آن یا پاتوفیزیولوژی پشت این وضعیت نداشتند. بنابراین، در بیشتر موارد، سندرم مجموعهای از علائم و نشانههای پزشکی است که با یکدیگر در ارتباط هستند.
رایج ترین انواع سندروم ها کدامند؟
- سندرم رت (Rett Syndrome)
- سندروم پای بی قرار – پای نا آرام
- سندرم کرونکایت
- سندروم ترومن
- سندرم آلیس در سرزمین عجایب (از عجیب ترین انواع سندروم است)
- سندرم پاریس
- سندروم فریاد گربه
- سندرم پروتئوس
- سندروم بلوبری
- سندرم استوکس آدامز
- سندروم متابولیک
- سندرم ورنیکه کورساکوف
- سندرم گرگینه
- سندروم کلاین لوین
- سندرم ترنر
- سندرم آدرنوژنیتال
- سندروم پیش از قاعدگی
- سندروم استکهلم
- سندروم داون – Dawn
- سندرم سر انفجاری
- سندروم پروگریا
- سندروم صورت شیر – Leontiasis Ossea
- سندرم دست بیگانه
- سندرم آنجلمن
- سندرم دست بی قرار – دست نا آرام
- سندروم کوشینگ
- سندروم دون ژوان
- سندروم ادواردز
مرکز اعصاب و روان نوین با ارائه خدمات
در خدمت شما عزیزان است. برای مطالعه بیشتر روی هرکدام کلیک کنید وهمچنین به صفحه سوالات متداول مراجعه بفرمایید از طریق فرم تماس اقدام کنید و یا با شماره تلفن های مرکز تماس حاصل فرمایید.
۰۵۱-۳۸۴۴۳۸۹۳
۰۹۱۵۹۱۶۶۷۰۳
دیدگاه