8 علت خستگی بعد از خواب

هر کدام از ما گاهی اوقات این حس را تجربه می‌کنیم، با وجود اینکه تازه از خواب بیدار شده‌ایم اما خسته تر هستیم. نداشتن خواب با کیفیت و خوب باعث می‌شود که مغز ما استراحت کافی نداشته باشد. همچنین این خستگی را در طول روز نیز احساس می‌کنیم و باعث می‌شود که تمرکز خوبی بر روی کارهایمان نداشته باشیم، که مشکل در برنامه ریزی و عقب افتادن آن‌ها نیز پیش خواهد آمد.

بیشتر بدانیم: هر آنچه را که باید درباره خواب بدانیم

8 علت خستگی بعد از خواب چیست؟

علل خستگی بعد از خواب عبارتند از: 

1.ساعت خواب

خوابیدن خارج از روتین شخصی و یا رعایت نکردن بهداشت خواب، باعث پایین آمدن کیفیت خواب خواهد شد. ملاتونین، هورمونی است که باعث تنظیم خواب شبانه می‌شود. افرادی که دیر به خواب می‌روند یا افرادی که به مدت طولانی در معرض نور مصنوعی (نور لپتاپ، گوشی و…) قرار می‌گیرند، بیشتر دچار مشکلات خواب و در نهایت خستگی بعد از خواب می‌شوند. برای تنظیم ساعت خواب بدنتان به این موارد اشاره کنید. 

  1. کاهش نور خورشید پیش از خوابیدن 
  2. قرار گرفتن در معرض نور طبیعی خورشید (به ویژه در صبح)
  3. داشتن ساعت خواب منظم و کافی  

توجه داشته باشید که بر اساس تحقیقات صورت گرفته، حتی تغییرات خیلی کوچک در ریتم خواب، می‌تواند تاثیرات قابل توجهی را بر کیفیت خواب ما بگذارد. به همین دلیل، حتما ریتم خواب‌های خود را تنظیم کنید. 

بیشتر بدانیم: بهداشت خواب چیست؟

2. نامناسب بودن اتاق خواب

خوابیدن در اتاقی که احساس راحتی نکنید و یا سر و صدای زیادی در آن‌ جا باشد باعث افت کیفیت خواب شما خواهد شد. عوامل متعددی در محیط اتاق می‌تواند بر کیفیت خواب شما تاثیر بگذارد. این عوامل عبارتند از: 

  • دما 
  • نور 
  • صدا 
  • تهویه 
  • نظم و ترتیب محیط 

با توجه به موارد ذکر شده، هر کدام از این فاکتورها را مورد بررسی قرار دهید. حتما توجه داشته باشید که اتاق شما محیط کاملا آرام و امنی برای خوابیدن باشد. چراکه تغییر هر چند کوچک در این فاکتورها، می‌تواند در خواب شما اختلال ایجاد نماید. اگر اتاق خواب شما شرایط مناسبی ندارد، می‌توانید با تکنیک‌هایی مثل نصب پرده، عایق کردن دیوار و تغییر دکوراسیون داخلی اتاق، خواب راحت‌تر و عمیق‌تری داشته باشید. 

3. مزاحمت همسر یا هم اتاقی

خر و پف کردن و یا تکان خوردن همسرشما باعث خواهد شد به صورت مکرر از خواب بیدار شده و خواب عمیق نداشته باشید. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی سعی کنید تا با همسر یا هم اتاقی خود در مورد مشکلات خواب خود صحبت کنید. خواسته‌ها و نیازهای خود را بیان کنید تا اختلال کمتری در خوابیدن شما ایجاد شود. نگران نباشید مشکلاتی مانند خر و پف قابل حل شدن هستند، فقط نیاز به پیگیری درمان و گفتگو طرفین برای حل مشکلات است. 

بیشتر بدانیم: چگونه خواب راحت داشته باشیم؟

4. مصرف غذا چرب و پرخوری

پرخوری و مصرف غذاهای چرب ساعت خواب را به هم می‌زند. خواب و تغذیه با یکدیگر ارتباط تنگاتنگی دارند. هم تغذیه بر کیفیت خواب تاثیر می‌گذارد و هم خواب کم کیفیت، می‌تواند باعث پرخوری شود. اگر به مهمانی رفته‌اید و یا به هر دلیلی حجم زیادی از غذاهای پرچرب و پرکالری را خورده‌اید، بهتر است کمی دیرتر به رختخواب بروید تا مواد داخل معده گوارش شده و دچار سوزش و یا ناراحتی معده نشوید.به یاد داشته باشید که 3 الی 4 ساعت قبل از خواب غذا خورده و از نوشیدن مقدار زیاد آب قبل از خواب خودداری کنید.  

5. مصرف کافئین در ساعت نامناسب

تاثیر کافئین 12 ساعت است. ( بعد از 12 ساعت اثرش از بدن خارج می‌شود). به همین دلیل بهتر است سمت صبح نوشیدنی‌های دارای کافئین را بنوشید و از نوشیدن نوشیدنی‌های دارای کافئین قبل از خواب جدا خودداری کنید. چون ممکن است به خواب نرفته و یا دیرتر به خواب بروید. 

6. نوشیدن الکل

اگر دچار سوء مصرف الکل هستید؛ حتما توجه داشته باشید که شاید به ظاهر خوردن الکل باعث خواب الودگی شود؛ اما تاثیر منفی بر خواب شما خواهد داشت. با نوشیدن الکل، کیفیت خواب شما کاهش پیدا کرده و احساس سنگینی سر، خستگی و خواب الودگی را بعد از بیدار شدن خواهید داشت. مصرف الکل در بلند مدت باعث تاثیرات منفی متعددی بر سیستم عصبی و بدن فرد خواهد شد که یکی از این موارد، تاثیر ان بر کیفیت خواب است. همچنین نوشیدن الکل باعث ازدیاد ادرار، شل شدن عضلات، آپنه خواب شده و احتمال خر و پف را افزایش می‌دهد. همگی این موارد مانع خواب باکبفبت شما عزیزان می‌شود. با ترک الکل، می‌توانید خواب باکبفبت‌تری داشته باشید. 

7. اختلالات خواب

ممکن است شما دچار اختلالات خواب باشید. (دیر خوابیدن یا کابوس صبحگاهی) این اختلالات به دلایل مختلفی ممکن است اتفاق بیافتند از جمله؛ افسردگی اضطراب و استرس. اگر دلیل بی‌خوابی شما داشتن چنین اختلالاتی است، با کمک روان درمانی، نوروتراپی و دارو درمانی می‌توانید مشکلات خود را به مرور زمان حل کرده و در نهایت خواب راحت‌تری داشته باشید. حتما توجه داشته باشید از متخصصان حرفه‌ای کمک بگیرید تا روند بهبودی شما سریعتر و بهتر انجام شود. 

مرکز اعصاب و روان نوین دارای متخصصین کاربلد و تجهیزات حرفه‌ای است که می‌توانید بسته به شرایط خودتان و نوع درمانی که متخصص برای شما تجویز می کند از نوروتراپی، روان درمانی و یا دارو درمانی برای بهبود حال خود استفاده کنید. به یاد داشته باشید بر اساس نیاز بیمار در مواردی درمان‌های ترکیبی توسط متخصصین برای بیمار تجویز می‌شود. نوروفیدبک، یکی از شیوه‌های درمانی نوروتراپی است. برای مشاوره تخصصی نوروفیدبک در مشهد توسط دکتر متخصص، وقت رزرو کنید. 

بیشتر بدانیم: درمان اختلالات خواب، درمان کابوس دیدن

8. آپنه خواب

آپنه خواب، یک نوع اختلال خواب است که باعث توقف تنفس به صورت مکرر در زمانی که خواب هستید؛ اتفاق می‌افتند. این قطع‌ شدن تنفس در طول خواب، باعث می‌شود تا مغز فرمان بدهد تا بدن از حالت خواب بیرون آمده و تنفس دوباره ادامه پیدا کند. در صورتی که آپنه خواب درمان نشود، می‌تواند باعث بیماری‌هایی مانند افزایش فشارخون، دیابت نوع 2، بیماریهای قلبی و یا سکته مغزی شود. همچنین با وجود اینکه بسیار از افراد حتی خودشان متوجه بیدارشدن خود نمی‌شوند اما آپنه خواب باعث میشود شخص به خواب عمیق نرود. 

بیشتر بدانیم: آپنه خواب چیست؟

چگونه خستگی بعد از خواب را درمان کنیم؟

طبیعتا اولین راه حل اصلاح رفتار و رعایت بهداشت خواب است. اما در صورتی که احساس نیاز می‌کنید، می‌توانید نوار مغزی (EEG) و نقشه مغزی (QEEG) بدهید تا اختلالات خواب خود را به صورت دقیق‌تری بررسی کنید.

بیشتر بدانیم: چکاپ مغز

بعد از انجام چکاپ نیز می‌توانید از درمان‌های نوروتراپی برای حل مشکلات مربوط به خواب استفاده کنید. درمان‌های نوروتراپی شامل، نوروفیدبک، تحریک مغناطیسی مغز rTMS  و تحریک الکتریکی مغز TDCS است. در این روش‌ها، مغز تمرین داده می‌شود تا خود مغز، عملکردش را اصلاح کند. قابل ذکر است که آپنه خواب با نوروتراپی درمان نمی‌شود و نیاز به تنفس کمکی در زمان خواب دارد.

۰۵۱-۳۸۴۴۳۸۹۳

۰۹۱۵۹۱۶۶۷۰۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *